Kroatienexperten

Kroatienexperten

Den vanligaste olivsorten på ön Brac kallas Obilica, det är en sort som har utvecklats genom decennium på just ön Brac, den trivs bra i det på Brac varma och torra klimatet.. Oliverna är gröna tills de börjar mogna ,då de blir svarta eller mörkt blåa.

 

I Kroatien är det vanligt att man plockar oliverna då de är svarta (mogna) eftersom de ger mest olja då, om man däremot väljer att plocka oliverna lite tidigare blir smaken bättre med lite pepprig ton, tyvärr blir det då lite mindre olja i % räknat.

Olivlundarna på Brac

I olivlundarna på Brac finner man två olika typer av klippning av Olivträden, antingen är kronan klippt på sådant sätt att grenarna i princip hänger hela vägen ner till marken, detta för att skörden blir så mycket lättare då. Man kan också klippa så att kronan kommer högre upp, detta gör man för att få upp de olivfyllda grenarna högre upp ifrån marken eftersom man då oftast använder sig av getter och får för att beta av gräset och på ett naturligt sätt gödsla marken.

[/half]

[half]

Det sistnämnda sättet vållar dessvärre en del problem eftersom många personskador sker i samband med skördandet, då man faller ner ifrån stegar mm. Första odlingsvarianten är alltså bäst när det gäller säkerhet men det kräver en del merarbete.. Oliverna brukar skördas i november, efter plockning placeras oliverna i saltvatten och i väntan på pressning bör de ligga kvar där eftersom det inte är bra med oxidation som inträffar om man lagrar oliverna i luften.

När hela skörden är bärgad så lägger man oliverna i säckar och transporterar dessa till det lokala presseriet …(På Brac finns det 13 presserier) Man kan också lägga in oliverna som konserv och om man låter några oliver sitta kvar på träden framåt januari så plockar man oliverna och lägger dem på salt i ca 2 veckor och vips har man fått en underbar snacks till vinet och osten.

Av gammal tradition ska men skänka den första litern av oljan som man pressar till Kyrkan, nästa liter ska ges som gåva till skola, och resterande använder man främst för eget bruk.

Av Olivträden får man: fantastiskt bra ved för grillning och uppvärmning av husen, inlagda oliver( både svarta och gröna) olivolja, tvål,och slutligen så blir olivkvistarna ett

Oljan från Brac är mycket smakrik, och en lokal producent, Bracchia, har vunnit ett antal fina priser genom åren.

[/half]

[box type=info]

Varför inte vara med och tillverka olivolja, kallpressad förstås, och inga konstiga konserveringsmedel. Kom ner på våren och var med om att klippa och beskära träden, Drick ett gott rött vin tillsammans med det grillade lammet som vi anrättar uppe på olivgården… börja längta till hösten då oliverna ska plockas, och då du äntligen kan avnjuta den bästa oljan du kan tänka dig.

Gröna oliver ger stark och pepprig olja, övermogna oliver ger mer olja men inte lika smakfull.

[/box]

Leave a Reply