Kroatienexperten

Kroatienexperten

Gänget bakom Kroatienexperten

Att komma till Bobovisca var som att komma till paradiset – vackert, genuint och väldigt lugnt. Precis det som vi letat efter.

Teamet bakom kroatienexperten
Restaurang strand
Kroatisk flagga båt
Sandstrand turkost vatten
Berg villa

Hur vi hittade paradiset

Våren 2002 lämnade vi Göteborg och tanken var att vi skulle segla jorden runt. Huset var uthyrt, firman såld och långsemestern kunde börja… Efter segling i Kattegatt – Kiel kanalen – Engelska kanalen – Biscaya – Atlanten kom vi så småningom fram till Portugals sydvästra spets ”Vila do Bispo”. Här blev det lite problem med kommunikationen, så istället för att segla till Kanarieöarna blev det Gibraltar (förbannade Lasse Åberg, strumporna på fel fötter).

Resan mot Kroatien

Väl i Medelhavet träffade vi flera långseglare som seglat i den Kroatiska ö-värden och alla talade varmt om detta seglarparadis. Valet var därför inte så svårt. Efter att vi övervintrat i Aquadulce (Spanien) styrde vi kosan mot Kroatien.
Första anhalt blev Balearerna med öarna Formentera, Ibiza, Mallorca och Menorca. Därefter styrde vi vårt flytande hem mot Sardinien, Lipirianska öarna, Sicilien, Messinasundet, Otrantobukten och slutligen in i Adriatiska havet. Vi lämnade slutligen italienska byn Vieste och styrde rakt norr ut mot den Kroatiska ön Vis.

Väl framme (efter 11 timmars segling i god vind) ankrade vi på kvällen den 27 juli 2003 upp i viken ” Rukavac”. Tystnaden när ankaret satt sig och motorn var avslagen kändes helt fantastisk. Eftersom det var helt becksvart när vi angjorde var vi tvungna att lita på radar och GPS – vi visste egentligen inte hur det såg ut runt omkring oss.

Sång och glada kroater

När angörings-ölen precis öppnats hörde vi från stränderna hur glada kroater satt och sjöng och skålade i vin, vi somnade in med ett leende på läpparna för nu visste vi att vi skulle tillbringa lång tid med att upptäcka Kroatien och alla dess öar.
Efter ett problemfritt seglande under 2003 och 2004 fick vi plötsligt dåligt väder då vi låg på ön Solta i hamnen Rogac. Trots att väderprognosen var god kom den starka fallvinden Bura och överraskade, vinden ökade snabbt till 25 sek/m och nu var det viktigt att finna bra skydd då vinden blåste rakt in i hamnen.

En skyddad vik

En snabb titt i sjökortet visade att en vik på grannön Brac skulle vara en av Kroatiens absolut säkraste ankringsplatser när vinden kommer ifrån nord-ost. Efter 3 timmars kämpande med maxfart på motorn lyckades vi angöra hamnen i Bobovisca. När ankaret var kastat och efter att arrangörs-ölen var urdrucken somnade jag i blöta seglarkläder uppe på salongssoffan.
Nästa morgon vaknade jag upp av att en man stod vid sin brygga och vinkade. Först trodde jag att jag lagt båten på privat område, men efter att jag pratat med mannen visade det sig att han sett min Svenska flagga och han ville gärna bjuda på lunch och diskutera Sverige och gamla minnen.

Bastutrend

Det visade sig att mannen gjort mycket affärer i pappersmassa genom åren, och ofta varit i Sverige. Efter en stunds diskuterande frågade mannen om jag kunde hjälpa honom och designa en bastu. Han hade ju en gång i tiden badat bastu med finske presidenten Kekkonen och nu ville han själv ha en bastu.
Visst ska jag hjälpa dig, sa jag, och efter ytterligare en flaska vin var bastun färdig ritad (det var tur att vi inte började bygga samma dag för den bastun skulle i så fall inte jag våga att använda). Det finns nu 5 familjer som har bastu i Bobovisca – så jag var faktiskt med och skapade en trend.

Bygga ett paradis

Efter en 5 timmars lunch i perfekt väder med trevlig ny bekantskap frågade jag spontant om det fanns några hus till salu i Bobovisca. Mannen svarade att grannhuset stått tomt i 18 år. Ägaren hade flyttat till USA i samband med kriget. Mannen som ägde huset var Serb och han kände sig inte längre välkommen i Kroatien.

Efter lite detektivarbete lyckade jag spåra ägaren. Efter tuffa förhandlingar lyckades vi köpa huset på hösten 2004. Huset är nu total renoverat och jag har även byggt en brygga med plats för bad och båtliv.

Hör gärna av dig om du har några frågor 👋

Vi finns här för er och svarar så snabbt vi bara kan. Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar inför er resa till Kroatien och Brač.