Kroatienexperten

Kroatienexperten

BOBOVISCA på ön Brac Denna lilla by, som ligger på västra sidan av Brac är troligtvis  Kroatiens säkraste naturhamn , här ankrar fritidsbåtarna upp för att finna en säker natthamn. Den djupa viken består av 2 mindre delar Uvala vica och Bobovisca .

Bobovisca är en diamant med sin orörda natur  och med  sin karakteristiska Medelhavs arkitektur.

Här ligger själva blykärnan i direkt anslutning till hamnen, och längre ut i vikarna ligger husen på sluttningarna ner mot vattnet där det vid den egna bryggan ligger en lite båt som används för fiske och nöje.

Bobovisce hette för länge sedan Stanac-Dolac och namnet kommer ursprungligen från ett samhälle i Bosnien för många år sedan flyttade i princip en hel by ifrån Bosnien för att slå sig ner på Brac, detta har fallit i glömska bland byborna men fortfarande kallar man varandra Stancari .

Byn Bobovisca  härstammar från 1600talet och tillsammans med byn Lozisca bor här idag ca 250 invånare.

På 1910 talet var området som mest befolkat och då bodde det här ca 600personer.

1656 färdigställdes kyrkan St George, denna kyrka var väldigt enkel i sin utformning och den ersattes av en ny kyrka som blev färdig 1914.

På sydsidan av Bobovisca ligger det berömda palatset Gligo som ägdes av en rik skeppsredare från Dubrovnik, palatset färdigställdes på 1700talet och skulle fungera som sommar hus åt den rike affärsmannen.

I den norra delen av hamnen ligger ett stort vackert stenhus som tillhör familjen Nazor, Här levde den berömde poeten Vladimir Nazor  en av Kroatiens absolut största poeter, han lät bygga  ett monument som kallas ”Tre systrar” monumentet har givit behaglig  skugga då Vladimir satt och skrev många av sina mest kända dikter och sånger.

I viken Vica Luka har man på senare år funnit en gammal Grekisk fiskfälla och i viken finns massor av delikata fiskar som främst uppehåller sig i viken för att finna föda i direkt anslutning färskvattenkällan som rinner ut i vikens botten.

Bobovisca är den ideala platsen för sönderstressade turister, här står tiden stilla och om man tar en stilla promenad in till byn för att köpa bröd på morgonen så har man varvat ner lagom för att höra tystnaden och syrsornas ihärdiga spelande.

Leave a Reply