Kroatienexperten

Kroatienexperten

Bobovišća na otoku Braču
To malo naselje , nalazi se na zapadnoj strani Brača je vjerojatno najsigurnije Hrvatske prirodna luka , ovdje se možete usidriti i naći sigurno utočište za noć . Duboki morski zaljev podijeljen je u dvije manje dijelove Uvala Vica i Bobovišća .

Bobovišća jedijamant svojom netaknutom prirodom i sa svojim prepoznatljivim mediteranske arhitekture .

Ovdje jeolovna jezgra je u neposrednoj blizini u luku , i dalje se u uvalama kuće je penjanje na padinama do vode , gdje , prema vlastitom molu postojimali brod koristi za ribolov i užitka .

Bobovišće zove davno Stanac – Dolac iime potječe iz društva u Bosni već dugi niz godina a zatim se preselio u osnovi je cijelo selo iz Bosne da se nasele na Braču , ovaj su se prestale među seljacima , ali još uvijek zovu jedni druge Stancari .

Selo Bobovišća potječe iz 1600-tih i , zajedno sa sela Ložišća ovdje živi danas oko 250 stanovnika .

U1910 jepodručje bilo naseljeno još i onda ovdje živio oko 600 stanovnika .

1656 završio crkvu Svetog Jurja , ova crkva je vrlo jednostavan u svom dizajnu i to je bio zamijenjen novim crkve koji je dovršen 1914 .

Na južnoj strani Bobovišća se nalazipoznati dvorac Gligo vlasništvu bogatog brodovlasnika iz Dubrovnika ,palača je dovršen u 1700 i da će funkcionirati kao ljetna kuća za bogatog biznismena .

U sjevernom dijelu luke nalazi se veliki zgodni kamena kuća pripada obitelji Nazor , Ovdje je živiopoznati pjesnik Vladimir Nazor je jedan od najvećih hrvatskih pjesnika , on je izgradio spomenik pod nazivom “Tri sestre”spomenik dao ugodnu hladovinu što je Vladimir sjeo i napisao mnoge od njegovih najpoznatijih pjesama i pjesama .

U uvali Vica Luka geolozi je u posljednjih nekoliko godina pronašao stari grčki vršama au uvali ima puno osjetljiva riba koje primarno obitavaju u zaljevu pronaći hranu neposredno u blizini izvor pitke vode koja se ulijeva u uvali dno .

Bobovišća jeidealno mjesto za slomljena hustling turista , ovdjevrijeme stoji , a ako se šetati u selo kupiti kruh ujutro morate usporiti upravo na vrijeme da čuje tišinu i cvrčaka uporni polaznik željan pronaći ženska.

Leave a Reply