Kroatienexperten

Kroatienexperten


Brač je prethodno nazvao ( ga Bretia , Brattia , jeotok u Jadranskom moru u Hrvatskoj , s površinom od 396 četvornih kilometara, što je najveći otok u Dalmaciji , itreći po veličini na Jadranu Njegov najviši vrh , Vidova gora , stoji u . 778 m , što jenajviša točka otoka na Jadranu .otok ima populaciju od 14.436 , koji žive u brojnim naseljima , u rasponu od glavnog grada Supetra , s više od 3.300 stanovnika , do Murvice , gdje je manje od dva tuceta ljudi žive . zračna luka Bol na Braču jenajveća zračna luka od svih otoka koji okružuju Split .


Povijest
Arheološki nalazi potječu postojanje ljudskih zajednica na otoku još iz paleolitika ( u špilji Kopačina između Supetra i Donjeg Humca ) . Ipak , nema tragova ljudske prisutnosti od neolitika . U Broze i željeznom dobu , Iliri naseljena unutrašnje dijelove otoka . Brojna sela postojala u to vrijeme ( ali nitko od njih nije preživio ) .
U 4. stoljeću prije Krista Grčka kolonizacija prostire se na mnogim jadranskim otocima i uz obalu , ali nitko od njih nije na Braču . Ipak , Grci su posjetili otok i trgovali sa ilirskih plemena ; grčki predmeti pronađeni su u uvali Vica Luci kod Ložišća na imanju braće Rakela – Bugre . Mnogi od objekata, koji pripadaju ovoj dalje Neispitanoj stranicama sada izložen u Arheološkom muzeju u Splitu . Brač je ležao na raskrižju nekoliko trgovačkih putova iz Solina do Visa )

Supetar
U 9. godine poslije Krista , Rimljani su napokon osvojili Dalmaciju nakon duge borbe s indijanskim plemenima . Salona je postaoglavni grad nove pokrajine i , vjerojatno zbog svoje blizine Salone , nema većih naselja , odnosno gradovi, osnovane su na otoku . Znakovi rimskog naselja mogu se naći diljem otoka , ali oni obično ostaju samohrane rimske vile , cisterne , a pogotovo rani kamenolomi između Škripa i Splitske . Splitska je također postalanajvažnija luka za prijevoz kamena do Salone i cijele Dalmacije . Dioklecijanova palača , koja je kasnije postala Split , u velikoj mjeri je izgrađen s vapnenca koji je quarried na Braču . Također poljoprivreda , osobito vino i masline , počela je u istom razdoblju .
Nakon razaranja Salone od strane avarskih i slavenskih plemena , Brač postajeutočište mnogim stanovnicima obale . Tradicija je da Škrip je osnovao Salonans izbjeglica , aligrad je zapravo mnogo starija od toga . U 872. ,otok je dobio otkaz od strane Saracena pljačkaša .
Iz AD 1268-1357otok priznati nadmoć Republike Venecije , a nakon toga su se naklonio Kraljevine Ugarske . U ljeto 1390 , zajedno s cijelom regionu, prihvatili vladavine bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića , koji je umrosljedeće godine . Ubrzo nakon njegove smrti , Mađarska opet tvrdio otok . U cijelom tom razdoblju , oni čuvaju svoje osnovne autonomije i stare strukture -otok nikada nije bio bogat ili strateški dovoljno zanimljiva da opravda ozbiljnu intervenciju . Lokalno plemstvo upravljaju i vladaju Brač isjedište vijeća bio Nerežišća u središtu otoka . Lider je izabran iz plemićkih obitelji . Samo u 1420 nijeVenecija Republika povratiti otok , konačno slanjem predstavnika da preuzme vlast nad njom .
Venecija je vladala više od četiri stoljeća , sve do 1797 , kada jeHabsburška monarhija priložen većinu svog teritorija u posao s Napoleonove Francuske . Službeni jezik bio je latinski . Tijekom tog vremena ,bosanski carstvo pao na Osmanskog carstva i mnoge izbjeglice naselili na otoke , osobito na Brač . Mnogi gradovi su osnovana u to vrijeme, astanovništvo se počela kretati iz unutrašnjosti otoka na svojoj obali : Bol , Milna, Postira, Povlja , Pučišća , Splitska , Sumartin , Supetar i. Sutivanu .
Tijekom Napoleonskih ratova , Brač osvajaju francuskog carstva za kratko vrijeme u 1806 . Godine 1807 , princ – biskup Petar sam Njegoš Crne Gore uspjeli da iskoriste Brač uz pomoć ruske mornarice , no već na Bečkom kongresu 1815otok je vraćen u austrijskom carstvu . Brač se uključuje u austrijski crownland Dalmacije od te postaodio Translajtaniju Monarhije Austro-Ugarske iz 1867 . Nakon pada Austro-Ugarske 1918 , Brač postaje dijelom Kraljevine Srba , Hrvata i Slovenaca , odnosno Jugoslavije od 1929 . Godine 1939samostalna Hrvatska Banovina je stvorena da je uključen otok .

Povlja u večernjim satima
Stanovništvo otoka drastično smanjio u početku 20. stoljeća , zbog teške emigracije , uglavnom u Latinskoj Americi , osobito Argentine i Čilea , a na Novom Zelandu i Australiji . Emigracija nastavila tijekom cijelog stoljeća , tek kasnije generacije radije da se presele u europskim zemljama , osobito u Njemačkoj . Među ostalima ,čileanski pisac Antonio Skármeta Podrijetlom iz takvih imigranata .
Godine 1941 talijanska vojska okupirala otok . U planinskim predjelima otoka , domaći pobunjenici borili prilično učinkovito gerilski rat , ali su posjednici odgovorio oštro s uhićenjima i pogubljenjima . Nakon kapitulacije Italije 1943 , njemačke trupe okupirale otok 12. siječnja i 13. 1944 , ali je u srpnju su bili poraženi, aotok je freed.As dio Hrvatske postaje dio Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije , dok je Hrvatska stekla neovisnosti 1991 , primajući priznanje u 1992 . Hrvatski rat za nezavisnost jedva se borio na otoku ( bilo je kratko bombardiranje Milna ) , alinakon rata , pogotovogubitak u turizmu , bilo pogubno za otok . Tek sada jeotok regeneraciju od desetljeća trenda odvodnje svog najvažnijeg prihoda .
privreda
Gospodarstvo Braču temelji se uglavnom na turizmu , ali je i ribarstvo i poljoprivredu ( osobito vino i masline ) su vrlo važni previše , kao što je njegov dragocjeni bijeli kamen koji je korišten u izgradnji Dioklecijanovu palaču u Splitu i Canadia National Vimy Memorial . Povijesno , Brač je bio poznat po kozama , čak Plinije komentira da s otoka Brattia (latinski naziv za otok ) dolazi izvrstan sir , vino i maslinovo ulje .
Administracija i naselja
Otok je administrativno podijeljena na jedan grad i sedam općina , uključujući i dvadeset i dva naselja . Broj stanovnika se daju po 2011 popisu stanovništva . Otok je dio Splitsko – dalmatinske županije , ali nije zastupljena postoji kao cjelina , samo kroz grad i općina .

Leave a Reply