Sutivan är en liten kommun som ligger på den nordvästra kusten av Brac med utsikt mot fastlandet och Split dit det är endast 14 km fågelvägen.

Sutivan är idag  en liten tyst by med en stark medelhavskänsla, många vackra stränder ligger som ett pärlband på den norra kustlinjen, en lång  strandpromenad sträcker sig från Lucica till de utmärkta badvikarna  Likve, Prbuje, Stinive, Stipanske.

Sutivan har idag  ca 1000 invånare, men på sommaren då turist anstormningen är stor mer än 5 dubblas befolkningen.. Invånarna i Sutivan är historiskt kopplade till jordbruk, fiske och sjöfart. inhemska befolkningen. Sutivan är omgivet av  olivodlingar, vingårdar och mandarinplantage.  I Sutivan är det bästa sättet att förflytta sig med cykel, vägarna håller god standard och det är få backar.

Vid den lilla mysiga hamnen ligger det flera kafé, restauranger och barer, Sutivan har dessutom en liten marknad samt 2 butiker och slaktare.

Du bör definitivt besöka huset/fästningen  Jakov natalis-Bozicevic, byggd 1505  i direkt anslutning till hamnen, här ligger också Slottet Kastil Marijanovic från 1600talet  i den östra delen av hamnen.

På udden Sutivanska Punta ligger   den gamla Katolska kyrkan St Ivan som härstammar från 600talet, den äldsta kyrkan på denna delen av ön.

Den andra historiska byggnaden värt att besöka är församlingskyrkan Ascension, byggd 1579 vid den senare delen av  renässansen ,vackra byggdetaljer och en tidstypisk klockstapel.

Kyrkan St Roko byggdes 1635, och  har på senare år renoverats, även denna byggnad är klart sevärd.

Sutivan har utvecklas till ett turistmål lämplig för familj, sport och rekreation. Mer än 2000 gästbäddar finns att hyra hos privata näringsidkare.

Ett tiotal utmärkta restauranger ser till att du inte behöver gå hungrig.

Den världsberömda festivalen av extrema sporter ”Vanka regule” äger rum varje år i maj i Sutivan med tävlingar i fotboll bowling, skateboard, bergsklättring, kitesurfing , mountainbiking mm.

Strax utanför Sutivan ligger även en liten djur/naturpark en utmärkt  plats för utflykter, lämpliga för vila och nöje för både de gammal och  ung.

Här finns även en utmärkt restaurang och bar där du med fördel kan njuta av den lokala specialiteten Peka